DESPRE

Am dus războaie cu corpul meu până în punctul în care mi-am dat seama că pierdeam. Rău.

Am ținut prima mea dietă la 12 ani. Mă îngrășasem brusc, iar medicul endocrinolog i-a spus mamei mele că de vină este glanda tiroidă și mi-a recomandat un regim alimentar fără pâine, fără dulciuri, fără mese după ora 6.

Am continuat pe tot parcursul adolescenței mele să țin tot felul de minuni: disociate, fără lactate, cu lactate, dukane, sau fără carne..you-name-it. M-am jucat câteva luni, în timpul liceului, și cu bulimia, până când mi-am dat seama că era prea chinuitor pentru mine să-mi vâr două degete pe gât după fiecare masă.

Am revenit la diete, și la mâncat compulsiv. La câte 2 săptămâni în care mâncam doar pui fiert timp de o zi, doar fructe în altă zi sau doar pește. Tot așa până mi se scârbea de mâncare și mă bătea gândul să mă reîmprietenesc cu bulimia.

Relația mea cu dieting-ul a atins punctul culminant în iunie 2013, când, după 2 luni de ținut un regim super cunoscut și 4 zile de dureri superbe de ”splină”, am ajuns la spital. Mi s-a spus atunci că sistemul meu digestiv s-a supărat pe mine după ce i-am dat numai carne și iaurturi, fără suficiente fibre din legume, fructe și în niciun caz suficientă apă.

Așa am zis Stop. Ce facem aici?

Hai să o luăm de la capăt. Hai să ne cunoaștem. Hai să îți ofer ce ai nevoie și să-mi dai resursele pe care ți le cer în schimb.

Hai, mai bine, să ne reîmprietenim!

Așa am început să învăț nutriție, întâi pe cont propriu, apoi la cursuri. Fitness Scandinavia și Ministerul Educației mi-au dat diploma, iar mai târziu, Gabriela Nedelea, femeie dragă și nutriționist foarte tare, m-a chinuit în multe zile de miercuri, în timp ce mă pregătea să și predau cursul de nutriție. Mă bucur, însă, că mi-a înțeles motivele pentru care am ales să duc în alte direcții tot ce am învățat de la ea.

Universitatea Alternativă este comunitatea minunată care mi-a dat tot spațiul posibil să-mi exersez mâna. De la primul meu workshop ținut acum 2 ani, cu mulți studenți care habar n-aveau ce-i aștepta, la primii clienți pro-bono, la workshop-uri demo înainte de a merge cu ele în companii, la primii clienți plătitori – și încă primesc mesaje să-mi spună că folosesc și acum principiile pe care le-au învățat de la mine. Best feeling ever.

Apropiații mă știu drept singura nebună care are mereu cu ea manualul de fizio-anato de la medicină, care vorbește despre secrețiile endo și exocrine și care își pune meeting-uri cu absolvenți de chimie, ca să înțeleagă treaba cu decarboxilarea și transaminarea.

Clienții mă știu de om care le pune frână avântului de a slăbi 8 kilograme ACUM și le vorbește despre proces, schimbări sustenabile, alegeri, obiceiuri. Chestii care o să-i ajute și peste ani.

Prietenele mă știu de frică atunci când luăm masa în oraș – pe asta chiar nu o înțeleg – și mă cheamă cu mult entuziasm pe la ele, doar știu că se lasă cu gătit chestii delicioase din care își iau și la prânz a doua zi.

Cunoștințele se feresc să-mi ofere biscuiți și alte prostioare când deschid un pachet în fața mea – Aura, mă gândesc că tu nu mănânci prostii d-astea. 

Nu des.

Eu mă știu ca om vulnerabil, cu propriile frici și propriul proces pe care îl parcurg acum cu toate căzăturile, împiedicările și ridicările.

Sunt Aura – Nutrition Coach & Nutrition Geek – ochelarii și aparatul dentar mă dau de gol. :)