Despre gluten cu Roxana Bîra

 

dsc_0135

Roxana a rupt prietenia cu glutenul acum câțiva ani, când a descoperit că este celiacă. O văd mereu zâmbăreață și energică, dar am aflat că a trecut și prin momente înfiorătoare în spital, neștiind cauza pentru care se simțea atât de rău. În prezent, nu doar are grijă de organismul său, face și pași pentru a îmbunătăți viețile românilor care suferă din cauza intoleranței la gluten. Conversația cu ea vine din dorința de a mai lămuri un pic acest subiect și de a da informații utile atât celor care au probleme de sănătate asociate cu glutenul, dar și celor curioși, care doar au auzit oameni prin jurul lor spunând “Am renunțat la gluten.”

1. Ce este glutenul?

Glutenul e o proteină care se găsește în cereale: grâu, orz, secară. Cu o steluță când vorbim de ovăz, acesta neavând gluten, însă fiind de multe ori cultivat sau procesat în aceleași medii cu cele de mai sus, este etichetat ca fiind cu gluten.

2. Cum ai descoperit că ești celiacă?

Acum 3 ani am plecat în deltă cu mama și sora mea, iar la 3 zile după ce am ajuns mi s-a făcut extrem de rău. Am pus-o pe seama unei indigestii de la mâncarea de acolo, însă tot avusesem aceleași simptome în ultimul an. Ne-am întors mai devreme acasă, iar medicul mi-a recomandat mai multe pastile pentru stomac, dar nimic nu a funcționat. 10 zile mai târziu am plecat spre Iași, unde am fost internată de urgență, iar pe baza istoricului medical și a analizelor, au depistat problema: glutenul îmi declanșase boala celiacă. 

3. Care e diferența între intoleranță, alergie și boală?

De multe ori ca să explici boala celiacă, spui intoleranță sau alergie la gluten, motiv pentru care mulți cred că sunt același lucru. În cazul unei alergii ai o reacție imediată, însă intoleranța ia timp până să apară sau să observi simptome. Totodată, alergiile sunt caracterizate de anticorpii IgE, pe când în cazul unei intoleranțe, se observă anticorpii IgG.

În cazul bolii celiace sistemul imunitar începe să atace o porțiune de la nivelul intestinului subțire, în urma consumului de gluten. Motiv pentru care vilozitățile de pe suprafața intestinului subțire se atrofiază după ce ingerezi gluten și nu se mai pot absorbi nutrienți. Practic, ajungi să suferi de malnutriție.

img_0600_1
4. În cât timp se reface intestinul subțire după ce încetezi să mai mănânci gluten? 

Depinde foarte mult de strictețea cu care te ții de dietă și stadiul în care ești depistat. În cazul copiilor, refacerea poate dura și câteva luni, iar la adulți până la 2 ani. Când am fost eu depistată mi-au spus 5 ani, deci depinde de cine îți livrează informația. Oricum ar fi, este o dietă pe care trebuie să o ții toată viață. Nu e ca și cum de acum încolo sistemul tău imunitar nu mai vede glutenul ca un inamic. Ba mai mult, oricât de mică ar fi cantitatea de gluten pe care o consumă un celiac, ea tot îi afectează organismul, ajungând rapid la osteoporoză, diabet sau hepatită. 

5. Despre o zi obișnuită din viața ta.

E tare haotică. Încep ziua cu un tur, înainte de care mănânc fie iaurt cu cereale din porumb și fructe, fie pâine fără gluten prăjită cu avocado sau ceva brânză tartinabilă, fie ou fiert cu legume și diverse tartine de orez/hrișcă.

Urmează a doua parte a zilei în care merg la Universitatea Alternativă să lucrez. Acum e minunat pentru că avem o super-bucătărie cu plită și cuptor și îmi pot pregăti rapid ceva. Ocazional comand de la mâncare-vegană.ro pentru că m-am împrietenit cu ei și îmi răspund la fiecare întrebare prin care mă asigur că pot consuma.

Seara fie am cursuri, fie un eveniment, o întâlnire prin oraș, deci ajung acasă destul de târziu și mănânc ce e pe acolo. De multe ori găsesc supă sau ceva mâncare de legume trimisă de mama, dar mă mai trezesc că-mi fac și paste fără gluten cu pesto sau ceva cu ton, rapid. În rest mai ronțăi multe nuci și seminte, iar mai nou am descoperit chips-urile de legume.

13329431_315700225436109_550608215137947099_o
6. Ce-ți place să mănânci?

Supe creme, pește, salate și orice are brânză. Iubesc cartofii dulci copți, sau orice fel de cartofi cu brânză. Dacă aș deveni intolerantă și la lactoză, ar fi o maaare problemă. 

7. Despre blogul Jurnal de celiac

Pentru blog mi-a venit ideea când eram în Franța, pentru un semestru de studii Erasmus. Eram la jumătate de an după diagnosticare și aterizasem pe tărâmul dulciurilor și a clătitelor la fiecare colț de stradă. Inițial am crezut că voi intra rapid în depresie, însă alternativele găsite mi-au dat impulsul de a povesti despre ele. A urmat o perioadă în care am călătorit destul de mult și mă lăsam purtată de schimbări. L-am abandonat, apoi l-am redeschis, de multe ori neavând încredere în el și în faptul că ar mai putea fi și alți oameni ca mine în România. Acum, e deschis oficial de jumătate de an și învăț să-l cresc. 

8. Despre proiectul cel mai drag – Spico

Lucrez și la un proiect cu mâncare fără gluten pe care l-am numit Spico, iar momentan este în fază de planificare și obținere de finanțare. Puteți susține ideea cu un vot în competiția Social Impact Award. Spico a început să dospească în mintea mea după experiența din Franța, unde am descoperit o gamă largă de opțiuni pentru celiaci, în vreme ce la noi acasă abia dacă știa chelnerul ce e glutenul.

Am prins curaj să-l pun pe foaie în primul meu an din Universitatea Alternativă, în cadrul Incubatorului de afaceri, iar produsele pe care le-am gandit vor fi gata preparate pentru comandat la birou sau acasă și să le poți găsi în anumite locații partenere.

roxana bîra
 
9. Ce fel de produse fără gluten există pe piața din România și ce aduce Spico?

Momentan în România piața produselor ambalate fără gluten este în creștere, însă tot în bucătăria ta trebuie să stai să-ți gătești. Prin Spico vreau să bucur celiacii de oportunitatea de a avea opțiuni ca toți ceilalți, să găsească ușor prin oraș sandvișuri și alte mâncăruri.

10. Despre evoluția subiectului Gluten în viitorul apropiat

Mă bucur că se vorbește din ce în ce mai mult despre acest subiect și la noi. Glutenul e destul de controversat pentru că nu se știu încă multe informații. Renunțarea la pâine și patiserie (deci gluten în mare parte), e recomandată și ca metodă de slăbit, ceea ce a creat un stereotip, dar și un sentiment de discreditare a celor care au renunțat din cauza unei nevoi de sănătate. La nivel global, creșterea numărului de persoane care devin fie celiace, fie intolerante sau alergice este în creștere, iar motivul este pus pe seama utilizării glutenului în mod excesiv ca soluție ușoară și ieftină pentru a înmulți și lega produsul.

Pe de altă parte, cred că în viitor gluten-free va deveni o opțiune la fel de des întâlnită ca cea vegetariană.

Pe Roxana o găsiți și pe pagina de facebook a blogului Jurnal de celiac.

 

Articole din aceeași sferă

Împărtășește-ți părerea